bel 078 682 45 26
dé glashandel in H. I. Ambacht, Dordrecht en omstreken

Gelaagd, Geslepen & Gehard

 

Enkel Glas / Helder Blank Float Glas

Helder blank float glas of misschien wel beter bekend als enkel glas is het glas dat we overal terug zien komen, dat feitelijk de basis is van ieder ander glas. Dit glas is in verschillende diktes te verkrijgen van vanaf twee millimeter, tot en met 12 mm. De dikte is geheel afhankelijk van het doel waar het glas voor gebruikt moet worden.

Helder blank float glas is ook verkrijgbaar in geslepen vorm en in meerdere behandelde vormen.

Poly geslepen

Wanneer u een glasplaat(je) nodig heeft dat u als planchetten of tafelblad wilt gebruiken is het raadzaam om deze te laten slijpen. Een glasplaat wordt namelijk altijd op maat voor u gesneden, waardoor de randen scherp zijn. Als u deze laat slijpen dan verdwijnt de scherpe rand waardoor u geen verwondingen op kunt lopen. Bij plat poly geslepen glas worden de scherpe zijden en de platte zijde geslepen en gepolijst.  Bij plat poly slijpen wordt er ongeveer 1 mm van beide zijde afgeslepen.

Facet Geslepen

Een facet geslepen rand wordt vaak gekozen bij een sierspiegel of wanddecoratie, de rand die geslepen wordt is namelijk een echte sierrand en zult u minder snel terug vinden bij een glasplaatje, hoewel het bij een tafelblad wel weer gewenst kan zijn. Facet slijpen gebeurt onder een kleine schuine hoek en wordt gedaan vanaf de zijkant van de glasplaat naar het midden toe. Deze afgeslepen schuine rand kan in verschillende breedtes (mm) gekozen worden en noemen we de facetrand.

Gelaagd Glas

Buiten het normale glas is er ook gelaagd of gehard glas verkrijgbaar.
U zou kunnen kiezen voor een gelaagd glas uit veiligheidsoverwegingen, gelaagd glas is namelijk samengesteld uit twee of meerdere glasplaten van float glas met ??n of meerdere lagen kunststof polyvinylbutyral (PVB). Deze tussenlaag/lagen zorgen ervoor dat wanneer het glas onverhoopt zou breken de glasscherven worden vastgehouden. Doordat deze laag een hoge weerstand heeft en elastisch is houd hij niet alleen het gebroken glas vast maar heeft op deze manier ook een betere dekking tegen inbraak.

Denk bij gelaagd glas bijvoorbeeld aan een winkelruit.

Gehard Glas

Ook is glas in de geharde vorm verkrijgbaar, wanneer glas gehard is wordt het verhit tot een temperatuur van meer dan 600?C waardoor het glas vijf maal sterker is dan ongehard glas. Wanneer gehard glas stuk zou gaan, valt het in vele kleine stukjes die geen diepe wonden kunnen veroorzaken, daarom wordt vaak vanuit veiligheidsoverwegingen voor gehard glas gekozen. Voor optimale veiligheid zou ook voor gelaagd/gehard glas gekozen kunnen worden.

Denk bij vormen van gehard glas bijvoorbeeld aan een tafelblad of koelkastplaatje of planchetten.

Bel mij terug

Wilt u liever terug gebeld worden? Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u z.s.m. terug.